Artă & Arhitectură

Afișez toate cele 4 rezultate

 • Arta covoarelor vechi romanesti basarabene

  377.00Lei

  „Încă din secolele XV-XVII Europa se pomeneşte inundată de covoarele orientale. Conform opiniei majorităţii specialiştilor, la baza decorului acestora se află o cultură străveche, nomadă. S-a făcut aşa că, pe parcursul secolelor, covoarele orientale au devenit chiar o estetică a ambientului european. În aceste condiţii, involuntar se pune problema dacă însăşi Europa a mai păstrat pe undeva propria-i tradiţie ornamentală, atât de bogat prezentă în străvechea cultură a neoliticului şi eneoliticului european. Şi chiar dacă această tradiţie s-a păstrat pe undeva, am fi foarte curioși să aflăm cam ce prezintă ea, această tradiţie, atât sub aspect estetic,cât şi sub aspect conceptual-filozofic.

  Se pare că un răspuns surprinzător şi destul de adecvat la această întrebare şi la multe altele, fără anumite aşteptări preconcepute, l-am sesizat în cele două decenii de studiu asupra decorului enigmaticelor şi practic necunoscutelor încă în Europa covoare vechi româneşti basarabene. Concluzia este că Europa nu-şi cunoaşte încă pe deplin propriile valori istorice spirituale şi e foarte posibil ca această carte să acopere cel puțin una din petele albe existente încă în istoria spiritualităţii româneşti şi europene.” (Gheorghe Mardare)

   

  An ediţie: 2016
  Ediţia: I
  Pagini: 336
  Format: 260×210, legat
  ISBN: 9789975860956
 • Chisinaul nostru necunoscut

  323.00Lei

  Dincolo de orasul marilor cladiri, dincolo de celebrele conace si vile pe care le inalta oamenii bogati din Republica Moldova, exista un alt Chisinau, nevazut, neauzit, dar intuit de acei care iubesc trecutul si mult regretat de cei care cred ca frumusetea este eterna, iar arhitectura este una din matricele care pot pastra aceasta frumusete, daruindu-i eternitatea.
  Sunt convins ca chiar in aceste clipe undeva pe birourile functionarilor de la primarie sunt semnate si contrasemnate documente care vizeaza soarta putinelor cladiri care au supravietuit celor doua razboaie mondiale si marii noastre indiferente. Dar tot noi vom fi acei care intr-o zi vom fi nevoiti sa spunem cinstit ca am fost nepasatori fata de patrimoniul nostru cultural, si abia atunci vom aduna toate cioburile, vom aduna toate faramele de poze si vom tipari un album care probabil asa se si va intitula:  Necunoscutul Chisinau.
  Anticipam acea trista situatie si propunem cititorului un Chisinau
  al nostru, necunoscut..

  Editura: Cartier

  Format: 200×165

  Nr. pagini: 632

  ISBN: 978-9975-999-9-7

   

 • Dumitru Fusu. Catalog

  196.00Lei

  Prezentul album și expoziția de la Muzeul Național de Artă reprezintă readucerea operei plastice a lui Dumitru Fusu în mijlocul oamenilor, a specialiștilor, a societății. Acest album nu este numai un omagiu adus artistului și creației sale în domeniul artei plastice, nu constituie doar o colecție de lucrări din arta sa portretistică și mărturia unei expoziții, ci și un martor ocular al vieții culturale din anii 1960 – 1980, o cronică psihologică a timpului său și a personalităților pe care le-a traversat artistul în timpul vieții. Albumul de față ne aduce prin urmare doar creația sa plastică și nu abordează realizările lui Dumitru Fusu în teatru, poezie, muzică, film…

  Editura: Cartier
  An ediţie: 2015
  Ediţia: I
  Pagini: 96
  Format: 200×260, broșat
  ISBN: 9789975799485
 • În lumea asta sunt femei…

  288.00Lei

  „Poate vei găsi că e un senti­mentalism de rău gust și nelalocul lui de a-ți afișa astfel numele în public. Dar pentru o viață în­treagă de suferinți și chinuri, jertfă alături de mine, acesta e singurul omagiu ce ți-l pot aduce. Când, tânără, aproape copilă, te-ai des­părțit de ai tăi și ai plecat din ținutul Chiși­nău, spre a căuta sub un cer senin și dușmănos, pe țărmurile Ocea­nului Înghe­țat, pe un osândit, pe un izgo­nit din viața civili­zată, vechiul tova­răș al jocurilor de copilărie – atunci n-ai putut nădăj­dui că vor veni zile mai fericite. Acum când, se pare că vântul soartei începe să bată în altă parte, primește, fără a te su­păra, această dedicație.”  (C.G. Stere, 1897)

  Editura: Cartier
  An ediţie: 2016
  Ediţia: I
  Pagini: 576
  Format: 130×195, legat
  ISBN: 9789975860642